Dziś u mnie kolejna odsłona siekanych kotletów, które bardzo lubimy. Tym razem postanowiłam dodać do nich cukinię, która zalegała mi nie wykorzystana. Bo w mojej kuchni nic się nie marnuje, i zawsze znajdę pomysł na wykorzystanie danego produktu.
Oczywiście wyszło bardzo smacznie, bo takie kotlety są zawsze pyszne, bez względu na to, czym je urozmaicimy 😍
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cukinii
- natka pietruszki lub szczypior
- 2 łyżeczki majonezu
- 1 całe jajo
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- 2 łyżki prażonej cebulki lub drobno pokrojona mała cebula
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce wraz ze skórką. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki posiekać. Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w drobną kostkę. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, dodać jajko, mąkę i majonez. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą słodkiej i ostrej papryki oraz prażoną cebulką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniczku.