Dziś coś dla miłośników "białego mięsa" 😍 
Sznycle z indyka.  Pyszne, zdrowe i niskokaloryczne danie. Mięciutkie, soczyste mięso i pyszny sos śmietanowy.
Wzbogaciłam go dodatkowo małymi marchewkami oraz konserwowym groszkiem (fajnie sprawdza się także mrożony).
Składniki:
- pierś z indyka (około 600 g)
 - sól
 - pieprz biały
 - czosnek suszony
 - olej do smażenia
 - 1 łyżka mąki
 
Na sos:
- 1 szkl bulionu (u mnie rosół )
 - 1 łyżka mąki
 - śmietana 18%
 - ok 300 g małych marchewek
 - mała puszka groszku konserwowego 200 g
 - koperek
 
Wykonanie:
Piersi indyka kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm. Oprószamy solą, pieprzem i odrobiną czosnku suszonego. Odstawiamy do lodówki na ok 1h. Następnie każdy plaster obtaczamy w mące i  smażymy po 4 minuty z każdej strony. Przewracamy używając szczypiec  – nie wbijamy w mięso widelca, aby nie spowodować wypływania soków.  Następnie na patelnie ze sznyclami wlewamy bulion. Dodajemy małe marchewki. Gotujemy około 15 minut, po czym wlewamy mąkę rozrobioną w odrobinie zimnego bulionu oraz zahartowaną śmietanę. Doprawiamy sos do smaku, a na koniec wsypujemy groszek konserwowy. Posypujemy posiekanym koperkiem.  Podajemy z ryżem.




