Szukaj na blogu

wtorek, 23 lipca 2024

SZNYCLE Z INDYKA W SOSIE ŚMIETANOWYM. Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM

Dziś coś dla miłośników "białego mięsa" 😍 
Sznycle z indyka.  Pyszne, zdrowe i niskokaloryczne danie. Mięciutkie, soczyste mięso i pyszny sos śmietanowy.
Wzbogaciłam go dodatkowo małymi marchewkami oraz konserwowym groszkiem (fajnie sprawdza się także mrożony).




Składniki:

  • pierś z indyka (około 600 g)
  • sól
  • pieprz biały 
  • czosnek suszony
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka mąki 

Na sos:

  • 1 szkl bulionu (u mnie rosół )
  • 1 łyżka mąki
  • śmietana 18%
  • ok 300 g małych marchewek
  • mała puszka groszku konserwowego 200 g
  • koperek

Wykonanie:


Piersi indyka kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm. Oprószamy solą, pieprzem i odrobiną czosnku suszonego. Odstawiamy do lodówki na ok 1h. Następnie każdy plaster obtaczamy w mące i  smażymy po 4 minuty z każdej strony. Przewracamy używając szczypiec  – nie wbijamy w mięso widelca, aby nie spowodować wypływania soków.  Następnie na patelnie ze sznyclami wlewamy bulion. Dodajemy małe marchewki. Gotujemy około 15 minut, po czym wlewamy mąkę rozrobioną w odrobinie zimnego bulionu oraz zahartowaną śmietanę. Doprawiamy sos do smaku, a na koniec wsypujemy groszek konserwowy. Posypujemy posiekanym koperkiem.  Podajemy z ryżem.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF