Szukaj na blogu

niedziela, 11 sierpnia 2013

ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO

 Przepis na roladki z mielonego mięsa od początku ujął moje serce  💗
Jest bardzo prosty i czułam że wyjdzie pyszne danie obiadowe.
 A, że miałam sporo zamrożonej mielonej łopatki - czekałam tylko na wolny dzień, żeby "pobuszować" w kuchni 💪
Przepis oczywiście można dowolnie modyfikować 😉


Składniki:

  • 700g mielonej łopatki
  • przyprawa do mielonego
  • 2 małe cebule
  • 1 jajko
  • majeranek
  • bułka tarta
  • boczek
  • ogórek kiszony
  • boczek wędzony
  • musztarda
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • masło sklarowane

Wykonanie:

Do zmielonej łopatki dodajemy jajko, 1 pokrojoną i przesmażoną na maśle cebulę oraz przyprawy: trochę majeranku, sól, pieprz, odrobinę przyprawy do mięsa mielonego i słodką paprykę. Dosypujemy 2-3 czybate łyżki bułki tartej. Całość wyrabiamy na gładką masę. Pomiędzy 2 kawałki folii spożywczej lub aluminiowej wkładamy trochę mięsa, rozwałkowujemy na płat 5-7 mm, dzielimy sobie nożem na kwadraty. 




Każdy kwadrat smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem i układamy na nim paseczki boczku, ogórka i wiórki cebuli.




 Zawijamy tak, jak klasyczne roladki. Mięso mielone jest elastyczne, więc ja nie miałam żadnego problemu ze zwinięciem go w roladkę. Tak uformowane roladki wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po wyjęciu panierujemy każdą w bułce tartej i smażymy na sklarowanym maśle (oliwie, oleju) z każdej strony do zrumienienia. Ponieważ roladki miałam dość spore i bałam się, że chwila obsmażenia ich nie wystarczy, po usmażeniu na patelni, przełożyłam je do naczynia żaroodpornego, na każdym z nich ułożyłam wiórek masła, przykryłam folią aluminiową i wsunęłam do piekarnika nagrzanego do 190st na ok 20 minut. Po tym czasie miałam już gwarancję, że są pięknie usmażone także i w środku.



Podałam roladki z ziemniakami w mundurkach, które polałam roztopionym masłem i posypałam tymiankiem oraz surówką z białej kapusty ...








SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

Bardzo prosta i  pyszna jest surówka z białej kapusty... szczególnie z tej pierwszej, młodej, która jest zieloniutka i chrupiąca. Wtedy robię z niej surówkę koperkową, serwując ją jedynie z młodym koperkiem i przyprawami. Później, kiedy kapusta nie jest już taka smaczna, wzbogacam surówkę o słodką marchewkę i ostrego pora.


Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty 
  • 2 marchewki
  • 2 małe młode cebulki lub 1 młody por
  • koperek
  • olej
  • łyżeczka octu winnego lub sok z połówki małej cytryny
  • sól, pieprz
  • cukier



Wykonanie:

Kapustę szatkujemy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Młode cebulki kroimy drobno. Całość polewamy olejem, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, octem winnym, posypujemy koperkiem i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki chociaż na pół godziny, żeby wszystkie smaki dokładnie się "przegryzły". Serwujemy jako dodatek do obiadu lub zjadamy samą.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF