Prosta, pyszna przekąska lub danie obiadowe 😃 Zazwyczaj robię je wtedy, kiedy mam nadmiar ugotowanej kapusty kiszonej. Wtedy szybciutko podsmażam kaszankę i zostają mi tylko do zrobienia małe ziemniaczane placki. Smaki bardzo fajnie w tym daniu komponują się i wg mnie idealnie do siebie pasują 😉 Zachęcam do wypróbowania przepisu, zwłaszacza miłośników takich podróbów jak kaszanka 😎
Przygotowanie kapusty kiszonej:
Kapustę w zależności od jej kwaśnego smaku odciskamy z nadmiaru soku, szatkujemy. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, Odrobinę solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy.
Przygotowanie kaszanki:
Na odrobinie oleju podsmażamy 1 cebulę i 2 ząbki czosnku. Dodajemy pokrojoną kaszankę. Smażymy. Na koniec przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i sporą ilością majeranku.
Przygotowanie placków ziemniaczanych:
4-5 umytych i obranych ziemniaków ścieramy na tarce na małych oczkach ( do tego dania użyłam elektrycznej maszynki do mięsa) wraz z cebulą. Dodajemy 1 jajko, 2 łyżki mąki sól, ew.odrobinę pieprzu - mieszamy dokładnie. Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy łyżką niewielkie placuszki z ciasta ziemniaczanego. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Na gorące placki nakładamy usmażoną kaszankę oraz kapustę kiszoną.