Pyszne, małe lekkie placuszki zachwycą zarówno dorosłych jak i nasze pociechy. Można przygotować je z każdym ulubionym owocem: morelami, brzoskwiniami, jabłkiem czy bananami.
Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, takie lekko ciepłe ...
Po usmażeniu możemy posypać je cukrem pudrem lub podać z powidłami czy konfiturą.
Składniki: (na 10 sztuk średniej wielkości)
- 150 g przesianej mąki
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 4 łyżki mleka
- 2 banany
- łyżka roztopionego masła
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Dodatkowo:
- cukier puder lub dżem - jako dodatek
- olej do smażenia
Białka z 3 jajek ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy szczyptę soli, cukier, żółtka, skórkę z cytryny i ubijamy dalej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, mleko, roztopione masło i mieszamy całość delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy łyżką ciasto na rozgrzany olej. Na cieście układamy po kilka plasterków banana i smażymy na złoty kolor z obu stron na małym ogniu, aby placuszki miały możliwość delikatnie urosnąć. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, w celu odsączenia z nadmiaru oleju.