Nie wiem dlaczego, ale ta sałatka kojarzy mi się zawsze z wiosną ... ze słońcem ... i z Wielkanocą (pewnie dlatego, że podstawą są jajka)🌞🌞🌞
Jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, co jest jej dodatkową zaletą. Możemy zaserwować ją na wielkanocne śniadanie, ale jest też pyszna np. do grilla w okresie letnim. Nie wymaga długiego stania przy stole, bo potrzebujemy do niej raptem kilka składników. Jednak nie umniejsza to jej smakowym walorom - sałatka jest pyszna!
Polecam 😃
Jest bardzo prosta i szybka do zrobienia, co jest jej dodatkową zaletą. Możemy zaserwować ją na wielkanocne śniadanie, ale jest też pyszna np. do grilla w okresie letnim. Nie wymaga długiego stania przy stole, bo potrzebujemy do niej raptem kilka składników. Jednak nie umniejsza to jej smakowym walorom - sałatka jest pyszna!
Polecam 😃
- 1 puszka groszku (400g)
- 6 jajek
- 1 pęczek rzodkiewki
- 250 g szynki
- pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 ogórki gruntowe małe lub 1/2 długiego ogórka szklarniowego
- majonez
- chrzan lub musztarda chrzanowa
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ogórki obieramy ze skórki. Kroimy w paseczki, posypujemy solą i zostawiamy w misce, aby puściły sok. Jajka gotujemy, kroimy w paseczki, podobnie jak szynkę i rzodkiewkę. Do miski wsypujemy odsączony groszek, pokrojoną szynkę, rzodkiewkę, jajka, odciśnięte z wody ogórki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy majonez, chrzan, posiekany szczypiorek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce.