Pyszne mięciutkie pulpety tym razem zanurzyłam w sosie pomidorowo-warzywno-ogórkowym 👌 Powiem Wam, że takie danie to kwintesencja smaku! Pulpety są pyszne, a sos treściwy i aromatyczny. Zawsze robię ich duuuży garnek, żebyśmy mieli na 2 dni 😍
Składniki:
- 600g mięsa mielonego ( u mnie łopatka, karkówka, pierś z indyka, ale sprawdza się też tutaj samo wieprzowe mięso)
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- majeranek
- olej
- 2-3 łyżki wody
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę wraz z czosnkiem. Mięso mieszamy w misce, dodajemy jajko, przesmażoną (i wystudzoną) cebulę, kaszę manną, przyprawy oraz 2-3 łyżki wody. Mase dokładnie wyrabiamy kilka minut. Następnie wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki. Możemy je po uformowaniu obtoczyć w mące, bułce tartej lub kaszy manny, chociaż to nie jest konieczne.
Smazżmy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
Na sos:
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- 150 g pieczarek
- puszka pomidorów w sosie własnym
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (do smaku)
- sól
- pieprz ziołowy
- słodka papryka
- olej
- śmietana 18%
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżeczki mąki
- natka lub koperek
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz pokrojone pieczarki. Dusimy całośc 10-15 minut. Następnie dodajemy zblendowane pomidory w sosie własnym, starte na drobnych oczkach ogórki oraz sól, pieprz ziołowy , słodką paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy i zaciągamy mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Na koniec dodajemy dla smaku 1-2 łyżki zahartowanej śmietany. Mieszamy, dodajemy zieleninę (koperek lub natkę). Do gorącego sosu przekładamy pulpety.