Pyszne ciasteczka budyniowe 😍
Składniki: (na 2 blaszki ciastek)
- 220 g mąki pszennej
- 180 g miękkiego masła (82%)
- 80 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 2 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (40g każdy)
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz mleko. Do ubitej masy dodajemy mąkę i proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia składników. Z powstałego ciasta formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1h (lub dłużej). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i dowolną foremką wykrawamy ciasteczka. Jeśli ciasto po wyjęciu z lodówki będzie mocno twarde (duża zawartość masła) odczekajmy trochę, albo lekko oceplny je dłońmi. Wykrojone ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 na ok. 10-12 minut, aż krawędzie ciasteczek ładnie się zarumienią. Upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie ciastka sklejamy nutellą po 2.
Na wierzchu dekorujemy dowolnie, lub zostawiamy bez dekoracji - też jest pysznie .
Na wierzchu dekorujemy dowolnie, lub zostawiamy bez dekoracji - też jest pysznie .