Kotlety mielone w pysznym sosie pomidorowym to klasyczny, prosty i tani obiad. Zazwyczaj, w sosie pomidorowym podaję ugotowane pulpety, tym razem jednak do sosu trafiły usmażone wcześniej kotlety.
- ok 600 g mięsa mielonego (u mnie z karkówki)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 kajzerka wczesniej namoczona
- sól
- pieprz ziołowy
- majeranek
- bułka tarta lub mąka do obtaczania mielonych
- olej do podsmażenia kotletów
Na sos:
- dowolny bulion (ilość zależy od tego, ile sosu chcemy uzyskać)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- ok 1/2 szkl pomidowej passaty
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- trochę oregano
- sól
- pieprz
- olej
- posiekany koperek
- śmietana 18%
- ew. szczypta cukru, jeśli przecier jest zbyt kwaśny
Wykonanie:
Do miski z mięsem mielonym wbijamy jajko, dodajemy drobno posiekaną cebulkę (ja wcześniej podsmażam ją na klarowanym maśle), przyprawy i namoczoną bułkę. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią. Z masy formujemy średniej wielkości kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej lub mące. Smażamy z obu stron na oleju. W garnku podsmażamy na oleju pokrojoną cebulę wraz z posiekanymi ząbkami czosnku. Dodajemy passatę pomidorową lub pomidory w innej postaci (w sosie własnym, przecier z puszki lub kartonika - co lubimy najbardziej), przyprawy oraz bulion. Gotujemy całość chwilę. Na koniec zaciągamy sos niewielką ilością mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie. Dodajemy śmietanę, posypujemy koperkiem. Do gorącego sosu przekładamy usmażone wcześniej kotlety.