Szukaj na blogu

niedziela, 30 czerwca 2013

KUJAWSKI KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY

Kapuśniak z kiszonej kapusty to raczej danie rozgrzewające, więc typowo jesienno-zimowe.  A, że za oknem w Walii właśnie pogoda bardziej jesienna niż letnia, więc zachciało nam się kwaśnego kapuśniaczku.
Była już na blogu kwaśnica - a dziś będzie kapuśniak 😄 taki kujawski, tradycyjny. Z dodatkiem i ziemniaków i kaszy - jaki gotowało się u mnie w domu 😍

Uwielbiam kapuśniak... taki domowy na żeberkach i  dobrej kiszonej kapuście (kiszonej - a nie kwaszonej czyli zakwaszanej octem). Ten który robię jest tak pożywny, gęsty i sycący, że z powodzeniem zastępuje danie jednogarnkowe 👌
Nie wspomnę tutaj o zbawiennych wartościach kiszonek (zarówno kapusty jak i ogórków). Oprócz ogromnej porcji witamin, są one naturalnym probiotykiem. Tak więc ... mamy kolejny powód, aby powędrować po dobrą kiszoną kapustę i ugotować kapuśniak 😃



Składniki:
  • 60 dkg kiszonej kapusty
  • 60 dkg żeberek wędzonych
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera 
  • kawałeczek wędzonego boczku
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, 
  • majeranek
  • liść laurowy, ziele angielskie
Wykonanie:


Z żeberek i włoszczyzny gotujemy wywar, dodając, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę kiszoną pokroić i podgotować w osobnym garnku (bez płukania) ok 15 minut od zagotowania.
Gdy mięso będzie miękkie wywar przecedzamy. Obieramy żeberka z mięsa i kroimy. Warzywa również kroimy  w kostkę. Do czystego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kaszę jęczmienną. Gdy będą miękkie dodajemy kapustę kiszoną - gotujemy całość ok.15-20 minut :) Boczek kroimy z kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy. Na patelni po boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i wrzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze przez chwilę i doprawiamy do smaku  solą i roztartym w dłoniach majerankiem. Ponieważ osobiście lubię dość kwaśny i wyrazisty kapuśniak zawsze zostawiam sok od kapusty w słoiku, aby ew. na koniec doprawić nim moją zupę, jeśli będzie za mało kwaśna.






FRITTATA

Frittata to włoska nazwa naszego popularnego omletu. Od omletu różni się chyba tylko tym, że jest dłużej zapiekana. Myślę, że każdy ma swój ulubiony przepis na omlet czy frittatę. Ważne, żeby była kolorowa i apetyczna :) a z czego ją przyrządzimy zależy tylko od naszego smaku.

Ja użyłam: (porcja dla 2 męskich głodomorów)

  • 6 jajek
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • szynka
  • pomidor
  • groszek zielony 
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • ser żółty
  • szczypiorek
  • masło klarowane


Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła sklarowanego. Wrzucamy szynkę, pomidor i groszek. Smażymy kilka minut. Jajka z mlekiem i mąką roztrzepujemy. Dodajemy sól, pieprz i paprykę. Wylewamy na podsmażone warzywka. Nie mieszamy, tylko delikatnie podważamy brzegi frittaty, aby masa jajeczna spłynęła pod spód.
Posypujemy startym parmezanem i szczypiorkiem. Przykrywamy pokrywką, aby ser się roztopił, a masa z góry ładnie ścięła, i smażymy na jak najmniejszym ogniu.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF