Właściwie nie mam żelaznego przepisu na pizzę.
Czasami robię ją na kruchym spodzie, czasem korzystam z przepisu z proszkiem do pieczenia, czasem robię szybką pizzę z patelni ale najczęściej robię spód drożdżowy. Tym razem skorzystałam z przepisu Margarytki na pizzę domową. Z połowy porcji podanych przez Asię wyszła mi mała blaszka + tortownica (22cm). Pizza wyszła bardzo smaczna, tylko jak zwykle ... przeholowałam z ilością nadzienia i spód nie wyrósł mi zbyt mocno.
Na szczęście nie miało to najmniejszego wpływu na smak pizzy :))
- 500g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- 1.5 łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżki cukru
- 3 łyżki oleju
- ok 20g świeżych drożdży
- 1 mała cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki wody
- szczypta soli, cukru, pieprzu
- 1 łyżka masła
- przyprawa do pizzy lub własne ulubione przyprawy
- pieczarki
- cebula
- kiełbasa podwawelska
- kukurydza
- mozzarella
- sól
- ostra papryka
Drożdże rozkruszamy do rondelka dodajemy ciepłą wodę, ciepłe mleko, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczną rosnąć. W przesianej mące robimy dołek, wlewamy rozczyn z drożdży przysypujemy go mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż mąka zacznie wyraźnie pękać. Wtedy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Możemy zrobić do przy użyciu miksera hakiem lub ręcznie. Wyrobione ciasto odstawiamy ponownie do wyrośnięcia (u mnie ok 1h). W tym czasie przygotowujemy nadzienie i sos.
Na oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone pieczarki i pokrojoną wędlinę. Smażymy, aż odparuje woda, którą puściły pieczarki. Całość solimy i posypujemy ostrą papryką. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy kukurydzę.
Sos: Na maślę podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę.Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz wodę. Chwilę gotujemy na małym ogniu.
Blachę smarujemy olejem (nie sypiemy mąką) i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Ciasto smarujemy sosem, a na nim wykładamy nasze dodatki. Całość posypujemy startym serem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 30 minut.