Jajka, pod każdą postacią są dla mnie idealnym śniadaniem.
Jeśli czasu jest mało gotuję je najzwyczajniej na miękko, a jeśli czasu mam więcej wtedy przygotowuję coś odrobinę bardziej wymyślnego np.omlet :-)
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 pieczarki
- kawałek papryki czerwonej
- kawałek papryki zielonej
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- dodatkowo można dorzucić: szynkę, boczek, kukurydzę, groszek, ziemniaki, ser, szpinak - czyli praktycznie wszystko co mamy pod ręką albo w lodówce
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone pieczarki i pokrojone w drobną kostkę papryki. Podsmażamy chwilkę, lekko solimy i pieprzymy. W miseczce rozkłócamy jajka z mlekiem. Masę lekko solimy i pieprzymy, po czym wylewamy na podsmażone warzywka. Smażymy na małym ogniu, przechylając od czasu do czasu patelnię, aby masa jajeczna wciekła pod spód. Jeśli lubimy omlet lekko ścięty, w momencie kiedy masa na wierzchu jest jeszcze minimalnie płynna składamy na pół, chwilę podgrzewamy i przekładamy na talerz. Jeśli natomiast jesteśmy zwolennikami mocno ściętego omletu, kiedy masa jest jeszcze lekko płynna przykrywamy patelnię pokrywką, aby góra dobrze się ścięła. "Wsad" czyli nadzienie naszego omletu uzależnione jest od tego co lubimy.