Pyszne, proste i expresowe cytrynowe babeczki są moimi ulubionymi. Oczywiście na jednym poziomie z tymi drożdżowymi, które są przepyszne, ale jednak ciut bardziej czasochłonne. Te babeczki będą fajną ozdobą wielkanocnego stołu, jeśli upieczemy je w takich foremkach jak ja, ale równie dobrze możemy upiec je w zwykłej foremce do muffinek.
Składniki: (na 8 szt)
- 2 jajka
- trochę mniej niż 1/2 szkl cukru (łasuchy mogą dać pół szklanki 😉)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka starta z 1 sparzonej cytryny
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowy na puch. Do ubitych jajek dodajemy olej, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę i mieszamy całość łyżką do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do dowolnych foremek, do wysokości 3/4. Ja robiłam to za pomocą worka cukierniczego, aby było wygodniej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st i pieczemy około 20 - 22 minuty (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy dowolnie.