Soczewica to nieocenione źródło białka. Jest popularna głównie w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, a niezbyt popularna wśród "mięsożerców" 😕
A szkoda, bo to istna skarbnica witamin i składników mineralnych. I na prawdę nie trzeba być "asem kuchni", żeby wyczarować z niej smaczne, proste danie. Wszystko zależy tylko od naszej inwencji 😊😊
Ja postanowiłam połączyć moją soczewicę z brązowymi pieczarkami (uwielbiam ich orzechowy smak) i warzywami, które miałam pod ręką. Wyszło pyszne danie, którym zajadałam się dwa dni 😉
Składniki:
- 1 szkl. żółtej soczewicy
- 1 por
- 200g brązowych pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 łodyga selera naciowego
- 2-3 ząbki czosnku
- olej
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz ziołowy
- kolendra
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy w 2 szklankach lekko osolonej wody, uważając, aby nie rozgotować jej na paćkę. Na oleju podsmażamy posiekany drobno por, następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w paseczki obie papryki oraz seler naciowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kolendrą, chwilę smażymy, po czym dorzucamy pieczarki (małe w całości, większe kroimy na pół). Smażymy warzywa do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie dodajemy ugotowaną soczewicę, mieszamy i chwilę podgrzewamy, aby smaki wzajemnie przeszły. Na koniec ew. doprawiamy do smaku (danie powinno być wyraźne w smaku) i posypujemy posiekaną natką.