Szukaj na blogu

piątek, 15 sierpnia 2025

CHLEB Z MĄKI ŻYTNIEJ 720 (NA SUCHYCH DROŻDŻACH)

Dziś mam coś dla miłośników domowego pieczywa, ale tego cięższego, żytniego. Bo do upieczenia chleba wykorzystałam tylko mąkę żytnią typ 720. 
Ja osobiście uwielbiam żytnie pieczywo, i prawie tylko takie jadam. 
Wykonanie tego chleba jest wprost dziecinnie proste. 👌Wrzucamy do misy miksera produkty, a resztę wykonuje za nas sprzęt 😊 Po wyrobieniu ciasta mikserem ma ono kleistą konsystencję, dlatego nie jesteśmy w stanie  uformować go ręcznie. Przekładamy więc do keksówki i tam sobie wyrasta. 
Jak to bywa przy wypieku domowego chleba, możemy go wzbogacić o to, co lubimy, lub upiec bez dodatków 😃


Składniki: (u mnie foremka 22cmx50cm)
  • 500 g mąki żytniej typ 720
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • 400 ml ciepłej wody
Dodatkowo: ulubione ziarenka do posypania ( u mnie sezam, siemię lniane, dynia, słonecznik i czarnuszka) + 3 łyżeczki ziaren słonecznika do środka

Wykonanie:

W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki. Wyrabiamy hakiem 4-5 minut, do połączenia się składników. Jeśli lubimy po wyrobieniu dodajemy do środka ziarna słonecznika. Wyrobione ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Górę wyrównujemy i posypujemy ziarnami, lekko je dociskając. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1.5 h. W tym czasie ciasto powinno wypełnić foremkę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 45 minut. Upieczony wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF