Filet z kurczaka to bardzo wdzięczne mięso do kuchennej obróbki.
Można z niego wyczarować tysiące przepysznych dań ❤
Dziś będzie klasycznie.
Bo filet w sosie pieczarkowym to swoista klasyka ... ,
ale jakże pyszna klasyka prawda?
Dziś będzie klasycznie.
Bo filet w sosie pieczarkowym to swoista klasyka ... ,
ale jakże pyszna klasyka prawda?
Filety przyrządzone w ten sposób są soczyste,
a śmietanowo-pieczarkowy sos dodatkowo podkreśla ich smak.
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sól
- pieprz ziołowy
- tymianek
- 1 cebula
- 200 g małych pieczarek
- 1/3 szkl. śmietany 18%
- koperek
- olej
Wykonanie:
Pierś kroimy wzdłuż na cieńsze plastry. Solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem. Obsmażamy na oleju z obu stron. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę. Pieczarki myjemy (czyścimy). Jeśli są większe kroimy na pół, jeśli uda nam się kupić małe, zachowujemy w całości. Przekładamy na patelnię. Podsmażamy chwilę mieszając. Do podsmażonych z cebulą pieczarek przekładamy filety. Podlewamy odrobiną wody (bądź bulionu) i dusimy ok. 20 minut na małym ogniu. Na koniec wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz posypujemy koperkiem. Podajemy z ryżem albo ziemniakami.