Szukaj na blogu

środa, 18 lutego 2015

SZPLITRY DANUSI

Czemu szplitry? I czemu Danusi? Pewnie się zastanawiacie ... 
Już wyjaśniam :))
Szplitry - to pyszne małe ciasteczka rodem z Górnego Śląska. 
Ciastka są zazwyczaj z nadzieniem z marmolady, sera lub maku, posypane cukrem pudrem lub polukrowane (wyczytane w internecie) .
Okazuje się, że takie ciasteczka tylko krucho-drożdżowe piekę od lat 15 :)) tylko nazwa "szplitry" nie była mi znana.
 A ponieważ dzisiejszy przepis pochodzi z bloga Danusi, postanowiłam ciastka nazwać Jej imieniem :))

Polecam ten przepis gorąco, bo ciasteczka są  pyszne i szybkie do zrobienia :))



Składniki: (na ok 50 małych sztuk)
  • 250 gram masła o temperaturze pokojowej
  • 250 gram mąki pszennej 
  • 1 żółtko  
  • 50 ml kefiru (ja dałam jogurt naturalny)
  • 1 cukier waniliowy 
  • słoik powideł śliwkowych (230g)
  • 2 łyżki cukru jeśli nie będziemy lukrować ciastek, ani posypywać cukrem pudrem, jeśli lukrujemy - cukier pomijamy


Wykonanie:


 Masło zmiksować mikserem. Dodać żółtko, cukier waniliowy, jogurt i chwilę miksować całość. Następnie  wsypać mąkę i krótko zmiksować całość na wolnych obrotach najlepiej przy użyciu haka lub  zagnieść  ręcznie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić na ok. 40 minut do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto wieczorem, a następnego dnia formowałam ciasteczka i piekłam. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na ok 0.5cm, jeśli będzie się trochę kleiło, podsypujemy niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinamy dowolne kwadraty, na środek nakładamy powidła lub marmoladę (nie polecam dżemu - wycieknie). Dwa rogi składamy do środka, lekko przyciskając. Układamy na blachach do ciasta wyłożonych papierem do pieczenia. 



Pieczemy w temp. 185st około 15 minut, do uzyskania złotego koloru. 
Kiedy wystygną posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. Jeśli dodamy niewielką ilość cukru do ciasta, są pyszne nawet bez lukru.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF