Pyszne, lekkie pulpety zrobione z fajnego, chudego mięsa ... do tego aromatyczny, śmietanowy sos ... i do tego kurki! ❤💗💚
Dla mnie nie ma nic lepszego 😋
Taki obiad to przysłowiowe "niebo w gębie"!
- 250 g mięsa drobiowego (filet z kurczaka, lub z indyka)
- 250 g łopatki
- 1 cebula
- garść oczyszczonych kurek
- 1 jajko
- 1 marchewka
- 2 łyżki kaszy manny
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
- śmietana 18%
- masło klarowane
- koperek
Mięso mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem, majerankiem oraz kaszą manną. Dokładnie wyrabiamy masę, po czym wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek wraz z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką. W czasie kiedy pulpety gotują się na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Kiedy się zezłoci dodajemy kurki i podsmażamy je z cebulą około 5 minut. Kiedy pulpety są już ugotowane podsmażone kurki przekładamy do bulionu. Gotujemy całość około 10 minut, aby smaki się połączyły, a następnie sos zaciągamy łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wzbogacamy śmietaną 18%.
Całość posypujemy koperkiem.