Szukaj na blogu

środa, 12 czerwca 2013

WIATRACZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

Szybciutkie do zrobienia, pyszne krucho-drożdżowe ciasteczka. Nie wymagają dużego nakładu produktów, ani czasu, a efekt naprawdę zadowoli każdego. Są nie za słodkie, więc miłośnicy lukrowanych ciasteczek (w tym moja siostrzyczka) mogę je sobie oczywiście polukrować albo posypać cukrem.
 Dla mnie jednak poniższa wersja jest idealna.


Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 kostka Kasi
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropli aromatu cytrtynowego
  • powidła śliwkowe


Wykonanie:

Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną ciepłej wody aż całkowicie się rozpuszczą. Dodać resztę składników, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie rozwałkować na około 3 mm, kroić na kwadraty o boku 7 cm. Naciąć każdy róg i zawinąć do środka tworząc wiatraczek, na środek ułożyć kleksik z powideł. Piec w temp.185oC w na złoty kolor (około 20 minut). Po upieczeniu można polukrować lub przybrać wg uznania.
Smacznego :-)








JAJKA SADZONE W PARÓWKACH

Trochę niecodzienny przepis na tradycyjne jajka sadzone serwowane o tej porze roku chyba dość często (przynajmniej u mnie). 
Bo chyba nie ma lepszego wiosennego obiadu niż młode ziemniaczki z koperkiem, sadzone jajko, kalafior lub szparagi z bułeczką i kefir...
 niebo w gębie!
A, żeby nie było wciąż tak samo zrobiłam sadzone w cienkich parówkach, które wcześniej nacięłam. Podsuwam pomysł na zwykły obiad w niezwykły sposób serwowany :)))





Składniki:
  • parówki cienkie
  • jajka
  • sól, pieprz
  • szczypiorek


Wykonanie:


Parówki naciąć przez środek jednak nie do końca tylko tak, aby oba końce zostały nie przecięte. Pomiędzy dwie połówki włożyć wykałaczki z jednej i drugiej strony, żeby uzyskać otwór do którego wpijemy jajko. Otwór rozszerzyć w miarę możliwości. Rozgrzać olej, połozyć parówki, w nacięty środek każdej z nich wbić 1 jajko, posolić, popieprzyć, posypać szczypiorkiem. Przykryć pokrywką i smażyć na niewielkim ogniu, aż jajko się zetnie (w ulubiony dla nas sposób).Po usmażeniu wyjąc delikatnie wykałaczki. Podawać ciepłe.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF