Forma tej sałatki podobała mi się, jak tylko po raz pierwszy ją zobaczyłam na blogu Danusi.
Danusia z bloga CO MI W DUSZY GRA w ten pomysłowy sposób zrobiła już wiele sałatek, bo dobór produktów jest tutaj dowolny.
Moja - robiona po raz pierwszy na pewno nie jest tak idealna i piękna jak jej. Wiem jednak, że będę wracała do niej często "wymieniając" tylko produkty, bo sałatka była pyszna i prezentuje się całkiem fajnie ...
zresztą oceńcie sami 👍
Moja - robiona po raz pierwszy na pewno nie jest tak idealna i piękna jak jej. Wiem jednak, że będę wracała do niej często "wymieniając" tylko produkty, bo sałatka była pyszna i prezentuje się całkiem fajnie ...
zresztą oceńcie sami 👍
Składniki:
- 200 g ryżu ugotowanego na sypko
- 1 puszka kukurydzy (400g)
- 4-5 ogórków konserwowych
- 3 puszki tuńczyka w sosie własnym
- majonez
- ser żółty
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 3 ugotowane marchewki
- pieprz
- szczypiorek
- pieprz
- ew. odrobina soli
Na płaskim talerzu układamy plastikową obręcz. Do środka nakładamy (kolejność dowolna) ryż - lekko ugniatamy go łyżką, startą na oczkach marchew, starte na oczkach ogórki, odsączoną kukurydzę, odsączonego z zalewy tuńczyka, starte jajka. Całkowita dowolność w użyciu majonezu, możemy masz sałatkowy torcik posmarować majonezem 2x (między warstwami) bądź mniej kalorycznie - tylko jeden raz. Jeśli zostanie nam warzyw, a chcemy je wykorzystać możemy warstwy powielić kilkakrotnie. Warstwy możemy posypać odrobiną pieprzu lub odrobiną soli (jeśli lubimy bardzo wyraźne smaki). Górę posypujemy startym na drobnych oczkach serem. Wraz z obręczą wkładamy sałatkę do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem obręcz zdejmujemy. Kroimy tak, jak kroi się tort.