Wiedeńska zupa ziemniaczana to taka nasza rodzima kartoflanka z dodatkiem suszonych prawdziwków i lekko zakwaszona octem.
Ponieważ nie przepadam na smakiem octu (nawet winnego) ten składnik pominęłam. Zupka wyszła pyszna a grzybki podkreśliły jej smak ...
Składniki:
Wykonanie:
Grzyby zalewamy wodą. W garnku rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim, przez 2 – 3 minuty chudy boczek. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew oraz seler. Wsypujemy nieco mąki, mieszamy ok. 1 minutę a następnie wlewamy wodę z posiekanymi prawdziwkami. Całość zalewamy bulionem lub jeśli nie mamy - wodą. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec wsypujemy roztarty w dłoniach majeranek i zahartowaną kwaśną śmietanę,posypujemy posiekanym koperkiem.
|