Szukaj na blogu

piątek, 3 października 2014

ZUPA ŚLEDZIOWA BABCI HELI

Zupa śledziowa albo inaczej woda śledziowa jest pysznym, postnym posiłkiem. To troszkę inna odmiany znanych śledzi w śmietanie. Przyrządzana jest w wielu domach głównie na Kujawach, ale znana jest także i w innych regionach kraju.
        To dawne, tradycyjne danie gościło kiedyś głównie w gospodarstwach                                                                          domowych na wsiach. 
         Jest to potrawa prosta, uboga w składniki, często spożywana w biedniejszych domach  kujawskich w okresie Adwentu, Wielkiego Postu, 
          w Wigilię, Środę  Popielcową, Wielki Piątek, jak również w ciągu roku, 
                                                               w piątki. 
       Podaje się ją z gorącymi ziemniakami uprzednio ugotowanymi w                                                   mundurkach i obranymi, jako danie obiadowe. 





Składniki:
4 duże płaty  śledzia solonego
2  cebule
500ml śmietany
koperek 
  • Zalewa:
szklanki  wrzątku
2 łyżki  octu
 ziarenek ziela angielskiego
3  liście laurowe
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz



Wykonanie: 
Cebulę pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. Gotować na małym ogniu ok 10 minut. Pod koniec gotowania wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.   Marynatą zalać śledzie (jeśli są słone wcześniej wymoczyć), przykryć naczynie i wstawić do lodówki na ok 2 godzin. Po tym czasie dodać do śledzi śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku: solą, pieprzem, cukrem. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF