Szukaj na blogu

środa, 28 sierpnia 2013

MIZERIA

Bardzo lubię mizerię jako dodatek do obiadu.
Jem ją bez wyrzutów sumienia od momentu, kiedy odkryłam śmietanę jogurtową 10% - coś jak skrzyżowanie jogurtu i śmietany :-) 
Każdy pewnie ma swój przepis na mizerię, uzależniony od upodobań smakowych: niektórzy dodają ocet, inni cukier, sok z cytryny lub odrobinę oleju ... 
Ja tylko lekko solę i pieprzę starte ogórki i obowiązkowo dodaję zielony koperek (jeśli nie mam - to szczypiorek). 
Do tego śmietana jogurtowa i
 ... mizeria wg Walijskiego Pichcenia - gotowa!




DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY Z SOKIEM Z CZARNEGO BZU

 Kiedy chodzi za mną "coś słodkiego" i mam ochotę na "sama nie wiem co" :-) gotuję budyń. Taki domowy, nie z paczki. 
Jest bardzo szybki do zrobienia a o wiele  smaczniejszy niż ten ze sklepu.


Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • wanilia z 0.5 laski wanilii lub ew. odrobina cukru waniliowego





Wykonanie:


1,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem ,rozmąconymi żółtkami oraz wydrążoną z laski wanilią. W pozostałym mleku (0.5 szkl)  rozprowadź  mąkę ziemniaczaną. Wlej zawartość na gotujące się mleko z żółtkami i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty stale mieszając. Rozlej do pucharków. Polej ulubionym sokiem lub nałóż konfiturę.




U mnie budyń z pysznym, aromatycznym sokiem z czarnego bzu ...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF