Szukaj na blogu

sobota, 25 czerwca 2016

JAGODOWO MI - CZYLI DELIKATNY SERNIK NA ZIMNO

Przepis na ten delikatny, jagodowy sernik dostałam od koleżanki. 
Przeleżał swoje, odczekał ponad rok w zeszycie z przepisami, aby teraz zaistnieć ❤
I strasznie żałuję, że tak późno go odkurzyłam, bo przepis na sernik jest bardzo prosty, a efekt rewelacyjny (przynajmniej dla mnie). 
Mocno jagodowy, ale nie mocno słodki (nie znoszę przesłodzonych ciast), bardzo lekki, wręcz orzeźwiający, idealny do kawy w gorące, letnie popołudnie ... 
Mam nadzieję, że taka rekomendacja przekona Was, aby wypróbować ten przepis 😊
Polecam, bo sernik jest pyszny!




Składniki:
  • 1 kg serka homogenizowanego waniliowego (u mnie 2x po 500g waniliowego serka Zott Jogobella, który nadaje się idealnie do serników na zimno)
  • 1 cukier wanilinowy (16g)
  • 6 łyżek cukru pudru (możemy zwiększyć ilość jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta)
  • 1 op. żelatyny spożywczej o wadze 50g
  • 400g jagód

Dodatkowo na wierzch sernika:

  • 2 galaretki jagodowe
  • 2 łyżki jagód


Wykonanie: 


2 galaretki jagodowe rozpuścić w połowie wody przewidzianej na opakowaniu.
4 łyżki żelatyny wsypać do szklanki i zalać przegotowaną, zimną wodą do 3/4 wysokości szklanki. Dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia na ok. 15 minut. Napęczniałą żelatynę przełożyć do większej miseczki, dodać 1/2 szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek i odstawić do wystudzenia. 
Jagody przepłukać na sicie. Zblendować.  Serek, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować. Następnie dodawać do masy po 2-3 łyżki wystudzonej, płynnej żelatyny, cały czas miksując na niewielkich obrotach. Na koniec dodać zblendowane jagody i wymieszać masę łyżką. Odczekać chwilkę jak masa zacznie nam lekko gęstnieć, po czym wylać ją do tortownicy i wstawić do lodówki. Kiedy jagodowa masa stężeje wysypać na nią jagody i zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić ponownie do lodówki, najlepiej na kilka godzin.










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF