Ich zrobienie zajmie Wam dosłownie 15 minut. Są proste, szybkie do zrobienia, tanie i baaardzo smaczne. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko 3 składniki: mąkę, twaróg i tłuszcz. Zasada ich przyrządzenia jest prosta: potrzebujemy wszystkich składników taką samą ilość. Przeważnie biorę po 250 g składników, no chyba, że robię podwójną porcję 😉 , z myślą, że wyczęstuję nimi znajomych.
Ciastka są nieprzesłodzone, bo ciasto nie zawiera cukru, są tylko lekko posypane na wierzchu. W smaku przypominają trochę ciasto francuskie, bo ciasto krucho-serowe pięknie się rozwarstwia.
- 250 g masła (u mnie "Kasia")
- 250 g mąki pszennej
- 250 g twarogu (u mnie półtłusty)
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- ew. 1 cukier waniliowy
Dodatkowo: cukier do posypania
Wykonanie:
Masło siekamy z mąką, dodajemy rozdrobniony twaróg i wszystko dokładnie wyrabiamy. Rozwałkowujemy (w razie potrzeby delikatnie podsypując mąką) i wycinamy dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każde ciastko posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na 12-15 minut (do uzyskania lekko złotego koloru.