Największe "wzięcie" ma w mojej rodzinie tradycyjna, domowa jarzynowa sałatka.
Taka jaką robiły jeszcze nasze mamy :)
Czasem w tej tradycyjnej wersji przemycam dodatkowo kilka innych składników, co wzbogaca jej smak a nie spotyka się z krytyką konserwatywnej część mojej rodziny.
Taka jaką robiły jeszcze nasze mamy :)
Czasem w tej tradycyjnej wersji przemycam dodatkowo kilka innych składników, co wzbogaca jej smak a nie spotyka się z krytyką konserwatywnej część mojej rodziny.
A są to: czerwoną i żółtą paprykę, szynkę konserwową, kalafior, seler naciowy, jabłko.
Ta eksplozja smaków pozwoliła stworzyć pyszną i aromatyczną sałatkę :)
Składniki:
- 4 marchewki
- 1 mały seler
- 1 pietruszka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 kalafiora
- 3 jajka
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 ogórki konserwowe
- mała puszka groszku
- mała puszka kukurydzy
- biała część pora
- 100g szynki konserwowej
- 1 jabłko
- pęczek szczypiorku
- koperek
- majonez
- łyżka musztardy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę, seler, kalafior i jajka gotujemy, studzimy. Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę (ja preferuję drobną), dodajemy sól, pieprz, musztardę i majonez i dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce.