Szukaj na blogu

środa, 12 lutego 2014

SAŁATKA JARZYNOWA MNIEJ TRADYCYJNA

 Największe "wzięcie" ma w mojej rodzinie tradycyjna, domowa jarzynowa sałatka.
Taka jaką robiły jeszcze nasze mamy :) 
Czasem w tej tradycyjnej wersji przemycam dodatkowo kilka innych składników, co wzbogaca jej smak a nie spotyka się z krytyką konserwatywnej  część mojej rodziny. 
A są to: czerwoną i żółtą paprykę, szynkę konserwową, kalafior, seler naciowy, jabłko. 
Ta eksplozja smaków pozwoliła stworzyć pyszną i aromatyczną sałatkę :)




Składniki:
  • 4 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 pietruszka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 kalafiora
  • 3 jajka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ogórki konserwowe
  • mała puszka groszku
  • mała puszka kukurydzy
  • biała część pora
  • 100g szynki konserwowej
  • 1 jabłko
  • pęczek szczypiorku 
  • koperek
  • majonez
  • łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Marchew, pietruszkę, seler, kalafior i jajka gotujemy, studzimy. Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę (ja preferuję drobną), dodajemy sól, pieprz, musztardę i majonez i dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce.


KASZA JAGLANA Z SOSEM PIECZARKOWYM

 Pokuśmy się zamiast tradycyjnych ziemniaków gotować jak najczęściej kasze. O ich walorach zdrowotnych nie będę się rozpisywać, bo uświadamia nas o tym co chwilę internet, tv, prasa ... 
Nie musimy darzyć wielką miłością od razu wszystkich gatunków kaszy :) 
Ja osobiście najmniej przepadam za gryczaną 😢, ale staram się za to jeść jak najczęściej jęczmienną i jaglaną. 
Ta ostatnia "odkopana" znowu po latach stała się ostatnio bardzo modna. 
I dobrze 👍
Bo ta moda, wyjdzie nam tylko na zdrowie 😉


Składniki
  • 1 szkl. kaszy jaglanej
  • 300g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 12%
  • łyżka mąki
  • koperek
  • olej do smażenia

Wykonanie:

 Kaszę przelewamy na sicie wrzątkiem, aby utraciła swoją charakterystyczną goryczkę. Następnie zalewamy ją 2 szklankami wody (zawsze podwójna ilość wody w stosunku do ilości kaszy), lekko solimy i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor, następnie dodajemy pokrojone pieczarki, solimy, pieprzymy i podsmażamy całość ok 15 minut. Gdy pieczarki są już miękkie przygotowujemy sos. Mieszamy  w miseczce śmietanę, łyżkę mąki i pół szklanki zimnej wody. Całość przelewamy do pieczarek i mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Doprowadzamy do wrzenia. Posypujemy obficie koperkiem.

Podajemy z ugotowaną wcześniej kaszą.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF