Placki mięsno-ziemniaczane to bardzo smaczna wariacja na temat naszych klasycznych placków z ziemniaków.
Starte ziemniaki wzbogacone o mielone mięso ( u mnie mniej więcej proporcje 1/1) są nie tylko smaczne, ale i bardzo pożywne.
Można je zjadać z dodatkiem surówki, sosu czosnkowego czy np. ketchupu. Można je usmażyć wcześniej w domu, po czym odgrzać np. na grillu i szybka przekąska gotowa 😊
- ok 400 g mięsa mielonego
- ok 400 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej/smalec do smażenia
Ziemniaki ścieramy tak jak na tradycyjne placki, odciskamy ewentualną wodę. Dodajemy mięso mielone, jajko, startą na drobnych oczkach cebulę, posiekany ząbek czosnku oraz ulubione przyprawy: u mnie to sól, pieprz, majeranek. W celu lepszego połączenia się masy dodajemy 1 łyżkę mąki. Wyrabiamy całość na gładką masę. Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie, podłużne placuszki i smażymy na oleju/smalcu do zrumienienia z obu stron. Zjadamy gorące 😊