Szukaj na blogu

piątek, 6 września 2013

MINESTRONE CZYLI WŁOSKA ZUPA Z WARZYWAMI I MAKARONEM W POLSKIM WYDANIU

Minestrone to bardzo prosta, ale za razem smaczna zupka pochodzenia włoskiego. 
Jest gęsta od ilości warzyw i sycąca, ale jednocześnie lekka i niskokaloryczna, gdyż nie zawiera śmietany, zasmażki, żadnych wędlin ani mięsa. 
Nie ma dokładnego przepisu na minestrone, w każdym rejonie Włoch urozmaicana jest innymi, zazwyczaj regionalnymi warzywami. 
To taka trochę "zupka śmietnik", do której pasują wszystkie zalegające nam lodówkę lub spiżarnię warzywka :))




Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • bulion warzywny
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • pół cebuli
  • 2 małe cukinie
  • ząbek czosnku
  • oregano
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • koperek
  • ziele angielskie
  • liść  laurowy
  • 2 łyżki oleju


1/2 paczki drobnego makaronu




Wykonanie:

Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę: marchewki, pietruszkę, seler, czerwona paprykę ,cukinię i czosnek. Po podsmażeniu przekładamy wszystko do garnka z bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie,przyprawy:sól, słodką i ostrą paprykę, odrobinę pieprzu oraz oregano i pokrojony w paski seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 15 min po czym wlewamy puszkę pomidorów w sosie własnym i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już miękkie. Do zupy dodajemy ugotowany wcześniej makaron, posypujemy świeżym koperkiem lub natką.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF