Szukaj na blogu

niedziela, 26 lipca 2015

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO Z CZEREŚNIAMI

Mięciutkie, lekko wilgotne i moooocno czekoladowe. 
Do tego dojrzałe czereśnie 🍒
Idealny duet. 
Moje kubki smakowe mówią:YEEEES !!! 😋😊




Składniki: (u mnie forma 20x20cm z wysokim brzegiem)

  • 200 g miękkiego masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 całe jajka
  • 100 g czekolady deserowej
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:
ok 400 g wydrylowanych czereśni


Wykonanie: 


Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i dodając po jednym jajku. Następnie porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Foremkę natłuścić i posypać mąką lub tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. Na nią połowę wydrylowanych czereśni. Na czereśnie wykładamy resztę ciasta, a na nie pozostałe czereśnie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut do suchego patyczka. (ja piekłam 65 ponieważ ciasto moje było bardzo wysokie). Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF