Szukaj na blogu

niedziela, 3 lutego 2013

KLOPSIKI W SOSIE KOPERKOWYM

Zdecydowanie wolę klopsiki gotowane niż smażone. 
Ostatnio zrobiłam je w koperkowym sosie z warzywami.
Wyszedł obiad pierwsza klasa 😍

Składniki:

  • mięso mielone, ja użyłam 1kg łopatki
  • cebula
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • majeranek
  • sól, pieprz do smaku


Na sos:

  • bulion drobiowy
  • liść laurowy
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • łodyga selera naciowego
  • śmietanka 18%
  • koperek


Wykonanie:

Zmielone mięso doprawiamy, wyrabiając na gładką masę. W garnku zagotowujemy bulion drobiowy, dodajemy liść laurowy, marchewkę, pietruszkę seler i seler naciowy. Formujemy klopsiki i wrzucamy na wrzący wywar. Gotujemy ok 20-25 minut. Warzywka wyjmujemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do sosu. Sos zagęszczamy odrobiną mąki i słodkiej śmietanki. Na zakończenie dorzucamy sporą ilość posiekanego koperku...
                                                



i wersja obiadowa z ryżem...






AKSAMITNA POMIDOROWA Z PULPECIKAMI

Nie znam człowieka na kuli ziemskiej, który nie lubiłby zupy pomidorowej. Są różne wariacje na jej temat... jest czysta, zabielana, z makaronem... ryżem a nawet ziemniakami! 
Ja najczęściej przychylam się do tej z makaronem - moi panowie najbardziej taką lubią. Ale dziś odbiegłam od moich standardów i ugotowałam pomidorówkę z ryżem i małymi pulpecikami.
Wyszła pyyyszna !

Użyłam:

Na pulpeciki:

  • zmieloną  łopatkę (ok 400g)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • odrobinę kaszy manny

Na zupę:


  • sok pomidorowy w kartoniku (jest zdecydowanie bardziej gęsty niż ten w butelce)
  • koncentrat pomidorowy 
  • 3 skrzydełka
  • 2 marchewki
  • pietruszkę
  • łodygę selera naciowego
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • odrobina bazylii
  • śmietankę 18%
  • koperek
Oczywiście w sezonie letnim najlepiej użyć pysznych, słodkich gruntowych pomidorów, ale zimą jesteśmy zdani na przeciery i koncentraty, chyba, że jesteśmy szczęśliwcami i mamy taki swój przecier zimujący w piwnicy :-)


A wyglądało to tak:

Zmielone mięso wraz z przyprawami i jajkiem wyrabiam do uzyskania gładkiej masy. Nie podaję proporcji na pulpeciki, dlatego, że jak już mielę mięso to zawsze robię z niego co najmniej 2 potrawy: dziś były tradycyjne mielone i pulpeciki do zupy bo mięska było sporo.
Skrzydełka wraz z obraną włoszczyzną wkładam do garnka. Zalewam wodą, dodaję liść laurowy i ziele angielskie. Z mięsa formuję małe pulpeciki i również wrzucam do bulionu.Całość gotuję na małym ogniu ok pół godziny. Następnie wlewam sok pomidorowy i dodaję do smaku 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Gotuję jeszcze chwilkę. Warzywka z zupy wyjmuję i kroję w drobną kostkę, po czym ponownie wrzucam do zupy.Wsypuję odrobinę roztartej w dłoniach bazylii, dodaję zahartowanej śmietanki, aby dodać zupie kremowego smaku i posypuję koperkiem.

Efekt poniżej...








PROSTE CIASTECZKA SEROWE

Ponieważ niedziela bez pieczenia jest dla mnie dniem straconym, a w lodówce miałam jeszcze trochę mielonego twarogu, który pozostał mi od serowych oponek postanowiłam upiec serowe ciasteczka. 
Bardzo lubię takie zwykłe, proste przepisy, uwielbiam ciasta posypane tylko cukrem lub cukrem waniliowym... dlatego serowe ciasteczka są moimi ulubionymi - ze względu właśnie na swoją prostotę... no... i oczywiście walory smakowe 😊



Składniki:
  • kostka  masła (200g)
  • 200 g twarogu (użyłam część chudego a część półtłustego - bo akurat tak miałam)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • ½ - 1 szklanki cukru


Wykonanie:

Chłodzone masło zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać pokruszony twaróg, przesianą mąkę oraz 2 łyżki cukru. Szybko zagnieść ciasto. Następnie dodać żółtka i wodę. Ponownie zagnieść. 
Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki i chłodzić  minimum 1 godzinę.
Po wyjęciu lodówki rozwałkować cienki ciasto. Wykrywać koła za pomocą szklanki.


Do miseczki wsypać cukier, obtoczyć wycięty krążek ciasta w cukrze


następnie złożyć na pół i ponownie obtoczyć w cukrze


i jeszcze raz złożyć na pół i obtoczyć w cukrze.


Ułożyć na blaszce posmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą


Piec około 20 minut w temperaturze 175 st.

A potem nadejdzie najprzyjemniejsza chwila... konsumpcji 😉





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF