Smalec wkroczył na salony! 😊
Jedzą go na bankietach...w restauracjach, na weselach... bo pajda wiejskiego chleba ze smalcem + ogórek kiszony to pyszna przekąska, której nie sposób się oprzeć.
Jedzą go na bankietach...w restauracjach, na weselach... bo pajda wiejskiego chleba ze smalcem + ogórek kiszony to pyszna przekąska, której nie sposób się oprzeć.
Zapomnijmy więc na moment o kaloriach 😉
- 60 dkg słoniny
- 2 kiełbasy wiejskie
- 1 cebula
- pieprz ziołowy
- majeranek
Słoninę mielimy w maszynce do mięsa lub kroimy jeśli chcemy mieć większe skwarki. Wkładamy do garnka i smażymy na małym ogniu.W maszynce mielimy również wiejską kiełbasę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Gdy słonina prawie do końca się wytopi, dodajemy do niej przekręconą przez maszynkę kiełbasę oraz pokrojoną cebulę. Smażymy całość ok 10 minut i odstawiamy na bok. Na koniec doprawiamy sporą ilością majeranku i pieprzem ziołowym. Gorący smalec przelewamy do słoików lub innego naczynia.
Zjadamy najlepiej z razowym pieczywem i ogórkiem kiszonym.... albo... małosolnym, jeśli jest akurat sezon 😊