Szukaj na blogu

piątek, 20 grudnia 2013

PIERNIKI Z CIASTA NA PIERNIK STAROPOLSKI





Stara, sprawdzona receptura na piernik staropolski przydaje się również przy wypieku pierników. 
 Pierniki wypiekane wg tej receptury są przepyszne. Po odleżeniu 3-4 dni (u mnie zazwyczaj w metalowej puszce) są miękkie i  bardzo aromatyczne.
Pamiętajmy o najważniejszym, że ciasto na pierniki (piernik staropolski) wymaga co najmniej 4 tygodniowego leżakowania. Musimy więc je zarobić już w połowie listopada.
Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki, chociaż można znaleźć go na wielu innych blogach.



Składniki:
  • 500 g miodu naturalnego 
  • 1 i 1/3 szklanka cukru 
  • 250 g masła 
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 całe jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka 
  • pół łyżeczki soli
  • 60 g przyprawy do piernika

Wykonanie: 
Miód, cukier i masło podgrzać w rondelku, doprowadzić do wrzenia i mieszać do  całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Mąkę przesiać, dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól, przyprawę do piernika oraz płynną, wystudzoną zawartość rondelka. Ciasto starannie wyrobić (mikserem z hakiem, drewnianą łyżką lub rękoma) i przełożyć do naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki, garażu) na 4 - 6 tygodni. Piec 5 dni przed świętami.
Przed rozpoczęciem pieczenia, przynieść ciasto na 2-3h do ciepłego pomieszczenia,  następnie rozwałkować i foremkami wycinać pierniczki.
Wkładać do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok 12-15 min w zależności od grubości naszych pierników. Lukrować i ozdabiać po wystudzeniu.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF