Stara, sprawdzona receptura na piernik staropolski przydaje się również przy wypieku pierników.
Pierniki wypiekane wg tej receptury są przepyszne. Po odleżeniu 3-4 dni (u mnie zazwyczaj w metalowej puszce) są miękkie i bardzo aromatyczne.
Pamiętajmy o najważniejszym, że ciasto na pierniki (piernik staropolski) wymaga co najmniej 4 tygodniowego leżakowania. Musimy więc je zarobić już w połowie listopada.
Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki, chociaż można znaleźć go na wielu innych blogach.
Pamiętajmy o najważniejszym, że ciasto na pierniki (piernik staropolski) wymaga co najmniej 4 tygodniowego leżakowania. Musimy więc je zarobić już w połowie listopada.
Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki, chociaż można znaleźć go na wielu innych blogach.
Składniki:
- 500 g miodu naturalnego
- 1 i 1/3 szklanka cukru
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 całe jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki mleka
- pół łyżeczki soli
- 60 g przyprawy do piernika
Miód, cukier i masło podgrzać w rondelku, doprowadzić do wrzenia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Mąkę przesiać, dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól, przyprawę do piernika oraz płynną, wystudzoną zawartość rondelka. Ciasto starannie wyrobić (mikserem z hakiem, drewnianą łyżką lub rękoma) i przełożyć do naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki, garażu) na 4 - 6 tygodni. Piec 5 dni przed świętami.
Przed rozpoczęciem pieczenia, przynieść ciasto na 2-3h do ciepłego pomieszczenia, następnie rozwałkować i foremkami wycinać pierniczki.
Przed rozpoczęciem pieczenia, przynieść ciasto na 2-3h do ciepłego pomieszczenia, następnie rozwałkować i foremkami wycinać pierniczki.