Chodziły za mną, chodziły, aż ... wychodziły 😎. Mięciutkie żeberka w pysznym, ciemnym pieczeniowym sosie. Podane w moją ulubioną kaszą kuskus perłowy i ogórkiem małosolnym podbiły nasze podniebienie 😍
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych mięsnych
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- smalec do smażenia
- bulion/woda do podlania
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Solimy, pieprzymy, posypujemy papryką i majerankiem. Na patelni roztapiamy. Na mocno rozgrzanym smalcu partiami podsmażamy żeberka z każdej strony, aż do porządnego zrumienienia. Możemy je nawet odrobinę przypalić. Im będą mocniej podsmażone, tym ciemniejszy będzie nasz sos. Następnie przekładamy je do garnka, a na patelnię po ich smażeniu dodajemy pokrojone cebule. Zeskrobując cały smak, który zostawiły żeberka, podsmażamy cebulę na złoty kolor. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Całość zalewamy szklanką bulionu/wody. Zagotowujemy i przelewamy wszystko do rondla z żeberkami. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli. Uzupełniamy bulionem/wodą, do wysokości żeberek i dusimy całość do miękkości mięsa (ok.1.5h). Mięso jest odpowiednio miękkie, kiedy bez problemu możemy usunąć z każdego kawałka kości. Wyjmujemy je wtedy na talerz, z sosu usuwamy ziele angielskie i liść laurowy, a resztę blendujemy. Doprawiamy do smaku. Zrobiony w ten sposób sos nie potrzebuje już dodatkowego zagęszczacza w postaci mąki, zagęści go spora ilość cebuli. Żeberka wkładamy do sosu. Posypujemy całość posiekaną natką pietruszki.