Moje ukochane pulpety tym razem zapiekane w pysznym, aromatycznym sosie bolońskim. Mało pracy - a efekt w pełni zadowolił nasze kubki smakowe 👌
Proste i bardzo smaczne danie jednogarnkowe.
Polecam!
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego z indyka
- 2 jajka
- 1 kajzerka
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- koperek
- 2 ząbki czosnku
Na sos boloński:
- 2 puszki pomidorów w sosie własnym
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbki czosnku
- 2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego
- olej
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- oregano
- liść laurowy
- ziele angielskie
Wykonanie:
Sos boloński:
Cebule kroimy w drobną kostkę,wrzucamy na olej od smażenia pulpetów. Smażymy do zrumienienia, po czym dodajemy posiekany czosnek. Marchew obieramy i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do cebuli. Dorzucamy pomidory z puszki i chwilę dusimy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, paprykę, oregano. Całość podlewamy 200 ml wody. Dusimy 10 minut. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy pulpety. Delikatnie zalewamy je sosem. Przykrywamy naczynie i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Zapiekane pulpety podajemy z makaronem lub ziemniakami posypane koperkiem.