Szybka i prosta - jak większość babek :)
W smaku bardzo podobna do babki piaskowej, bo jest lekka i puszysta, jednak nie wilgotna. Długo zachowuje świeżość przez dodatek mascarpone, a na drugi dzień "nabiera mocy" i jest jeszcze smaczniejsza :))
Polecam gorąco!
- Składniki:
10 dag serka mascarpone
3/4 szklanki cukru
1/2 op. cukru waniliowego
szczypta soli
5 jajek
kilka kropli aromatu cytrynowego do jasnej części
kilka kropli aromatu migdałowego do ciemnej warstwy
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag płatków migdałowych (do posypania)
50 ml mleka
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag płatków migdałowych (do posypania)
50 ml mleka
- dodatkowo na ciasto ciemne:
- 25 ml mleka (około 0,5 cm w szklance)
- 5 dag cukru
- 2 łyżeczki kakao
Miękką margarynę utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i dalej ucierać. Do masy stopniowo dodawać jajka. Następnie dodać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz aromat cytrynowy. Ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować. Podzielić na dwie części (2/3 masa jasna, 1/3 masa ciemna).
Foremkę wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Przełożyć do niej 2/3 masy białej. Do pozostałej masy dodać kakao, cukier,mleko i aromat migdałowy. Wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Przestudzić, polać polewą i obsypać płatkami migdałów.