Szukaj na blogu

czwartek, 23 listopada 2023

FILET Z KURCZAKA Z MIESZANKĄ CHIŃSKĄ

 Uwielbiam dania jednogarnkowe ze względu na wygodę 😎 i zazwyczaj prostotę oraz szybkość ich robienia. Dzisiejszy kurczak jest właśnie taką fajną potrawą: prostą, szybką, łatwą do odgrzania i bardzo smaczną potrawą. Do wykonania dania od lat kupuję gotową mieszankę chińską (i absolutnie nie widzę w tym nic złego), którą czasami wzbogacam o kolorową paprykę czy kilka pieczarek.


Składniki:

  • 2 duże połówki piersi
  • 1 op. mieszanki chińskiej o wadze 450 g
  • 1 cebula
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • czosnek granulowany
  • słodka i ostra papryka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Filet oczyszczamy. Kroimy w kostkę. Posypujemy ulubionymi przyprawami. U mnie to klasyka: sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany i obie papryki. Mieszamy, aby przyprawy dokładnie pokryły kawałki mięsa. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 1h. Ja zazwyczaj przyrządzam sobie mięso wieczorem, żeby przeszło przyprawami, a kolejnego dnia smażę. Na patelni rozgrzewamy olej. Przekładamy mięso i smażymy do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Następnie dorzucamy  pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy chwilę, po czym dodajemy mieszankę chińską. Podlewamy odrobiną wody, solimy, pieprzymy, dodajemy przecier pomidorowy (lub koncentrat) i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw. 

Tak przygotowaną mieszankę przed podaniem możemy posypać sezamem lub czarnuszką (ja pomijam, bo Mąż nie przepada 😉) i podać z ryżem. 

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF