No cóż, wiem z rozmów ze znajomymi, że w wielu domach nie ma amatorów na gotowane mięso z rosołu lub innej zupy. U mnie akurat nie ma tego problemu, ponieważ bardzo lubię gotowane mięso, a im mniej mięsa, a więcej kości - tym dla mnie smaczniej 😁 Dlatego ulubionym moim przysmakiem są np gotowane skrzydełka. Mniej lubię już ćwiartki, bo tam tego mięska jest sporo. Właśnie z takich gotowanych w rosole ćwiartek kurczaka zrobiłam ostatnio bardzo smaczne nuggetsy. Polecam przepis, opanierowane i podsmażone w ten sposób kawałki kurczaka wyszły rewelacyjnie! 😍
Składniki:
- 2-3 ugotowane ćwiartki kurczaka
- słodka i ostra papryka
- pieprz
- sól
- 2-3 roztrzepane jajka
- bułka tarta
- masło klarowane do smażenia (ew.olej)
Wykonanie:
Z ugotowanych ćwiartek kurczaka (starajmy się, aby mięso było leciuteńko twarde, ponieważ nie będzie się rozpadało i łatwiej będzie nam je kroić) wyjmujemy kości i ewentualne chrząstki. Kroimy na kawałki. Każdy kawałek posypujemy pieprzem i obiema paprykami. Maczamy w rozkłóconym, lekko osolonym jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron do zezłocenia najlepiej na klarowanym maśle.