Przepis na leczo Roberta Makłowicza zawiera praktycznie 3 składniki: paprykę, cebulę i pomidory. Zupełnie pomija on tak powszechnie dodawaną przez wszystkich cukinię czy pieczarki. 
Ja jednak, aby trochę wzbogacić jego wersję dodałam do tej pysznej jednogarnkowej potrawy chudą lisiecką kiełbasę i kilka pieczarek. 
Bo jakoś chyba przyzwyczailiśmy się do bardziej treściwej formy leczo z boczkiem lub kiełbasą, zwłaszcza jeśli  ma ono stanowić danie obiadowe 😎
Ja zawsze zjadam leczo z pieczywem, mąż natomiast zajadał się wersją ... z ryżem 😀
Składniki:
- 2 duże cebule
 - 2 ząbki czosnku
 - 4 szt czerwonej papryki +2 pomarańczowe (oczywiście można dodać wszystkie kolory papryk)
 - 2 puszki pomidorów w sosie własnym/ew. przecier pomidorowy
 - 3 łyżki oleju słonecznikowego
 - 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
 - szczypta ostrej papryki w proszku
 - sól
 - u mnie dodatkowo :
 - 1/2 kg dobrej, chudej kiełbasy
 - ok 400g pieczarek
 
Wykonanie: 
Cebule obieramy, kroimy w półplasterki, kładziemy do rondla, na rozgrzany olej, szklimy mieszając od czasu do czasu. Po chwili dokładamy obrany i drobno posiekany czosnek. Zdejmujemy na chwilę naczynie z ognia, wsypujemy słodką paprykę w proszku, mieszamy i stawiamy ponownie na ogniu. Kiełbasę kroimy w półplasterki, przekładamy do rondla z cebulą. Chwilę podsmażamy całość, a następnie dodajemy pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na kawałki papryki. Podsmażamy całość ok 10 minut i dodajemy pokrojone pieczarki. Wlewamy pomidory w sosie własnym (ja zawsze wcześniej je blenduję ) doprawiamy ostrą papryką w proszku, solą, a czem jeszcze szczypta cukru, jeśli nasze pomidory były kwaskowe. Dusimy na małym ogniu maksymalnie 15 minut, uważając, aby nie rozgotować papryki.