Szukaj na blogu

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

ZIEMNIACZANE PURRE Z SZYNKĄ I MARCHEWKĄ

Bardzo lubię purre ziemniaczane z cebulką... boczkiem czy innymi dodatkami. Jego gładka, aksamitna konsystencja to istne niebo w gębie! 
A... że idzie w bioderka powiecie?
 Eeee... od czasu do czasu na prawdę warto zaszaleć i połechtać kubki smakowe nawet, jak trzeba będzie potem pedałować dodatkowe 15 minut na rowerku :-)




Składniki:

  • ugotowane ziemniaki
  • kilka plasterków szynki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • słodka śmietanka
  • sklarowane masło
  • sól, pieprz
  • koperek



Wykonanie:

Marchewkę gotujemy (lub wykorzystujemy z zupy).Na sklarowanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulkę i szynkę pokrojone w kostkę. Ugotowane ziemniaki należy odparować przez ok 1 minutę a następnie przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy słodką śmietankę, przesmażoną szynkę i cebulę wraz z roztopionym masłem. Wyrabiamy na gładką, aksamitną masę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem.


MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU

Po gotowaniu rosołu pozostaje nam zawsze dylemat, co zrobić z mięsem, na którym zupka się gotowała? Najprościej jest po prostu obrać je i wrzucić z powrotem do zupy. 
Najczęściej tak robimy, ale jeśli nie ma u nas amatorów na gotowane mięso , proponuję zrobić z niego pyszne mielone. 
Po odpowiednim doprawieniu nie odbiegają one od tych z mięsa wieprzowego, a są na pewno zdrowsze i chudsze.


Składniki:

  • drobiowe mięso z rosołu (albo od innej zupy)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • koperek
  • oliwa do smażenia
  • masło sklarowane
  • bułka tarta



Wykonanie:

Mięso obieramy, usuwając kości, chrząstki i skórę. Cebule kroimy na kilka części. W maszynce do mięsa (lub melakserze) mielimy ugotowane mięso wraz z cebulą. Dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy: sól, pieprz, koperek, musztardę, trochę przyprawy do kurczaka. Gotowane mięso jest bardzo delikatne w smaku, więc musimy je dość mocno przyprawić. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu na każdym klopsiku układamy wiórek sklarowanego masła, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż masełko wsiąknie w klopsy wzbogacając ich smak.  U mnie z purre ziemniaczanym  z szynką i marchewką (przepis  TUTAJ), ogórkiem i czerwoną zasmażaną kapustą.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF