Odkąd zobaczyłam je na blogu Ali wiedziałam, że prędzej czy później przyjdzie na nie czas ... :) Kruche, delikatne, ciasto i zamknięty w nim aksamitny budyń ... Znacie lepsze zestawienie? Babeczki robi się na prawdę szybko, przepis jest prosty, zachęcam więc wszystkich łasuchów do wypróbowania przepisu.
Składniki na ciasto:- 300 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 50 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Składniki na budyń:
- 1.5 szkl. mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1/2 op. cukru wanilinowego
Do przesianej mąki dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier puder, żółtka i śmietanę. Mikserem wyrabiamy krótko, do połączenia się składników, po czym przekładamy ciasto na blat stołu i formujemy z niego kulę. Następnie rozwałkowujemy je na placek o grubości ok 3-4 mmm i foremką do babeczek wycinamy po 2 kółka na każdą babeczkę. Jednym kółkiem wykładamy foremkę, a drugie posłuży nam do "zamknięcia" babeczki. Wyklejone ciastem foremki odkładamy w chłodne miejsce na czas przygotowania budyniu (ja wstawiłam do lodówki).
Przygotowanie budyniu: Gotujemy szklankę mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. W reszcie mleka miksujemy żółtka z obiema mąkami i wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do zagotowania się. Gorącym budyniem wypełniamy foremki i przykrywamy wykrojonymi krążkami ciasta, lekko dociskając po bokach.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 25 minut (do uzyskania złotego koloru). Studzimy, a po wyjęciu z foremek posypujemy cukrem pudrem.
Przygotowanie budyniu: Gotujemy szklankę mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. W reszcie mleka miksujemy żółtka z obiema mąkami i wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do zagotowania się. Gorącym budyniem wypełniamy foremki i przykrywamy wykrojonymi krążkami ciasta, lekko dociskając po bokach.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 25 minut (do uzyskania złotego koloru). Studzimy, a po wyjęciu z foremek posypujemy cukrem pudrem.