Szukaj na blogu

piątek, 14 grudnia 2018

ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ

Proste i pyszne danie ze śledzi, które nie raz królowało na stole, podczas imprez rodzinnych. 
Przepis stary, chyba sprzed lat 20-tu z kawałkiem 😉
Nie było w moim domu imprezy na której nie "rządziłyby" na stole właśnie te śledzie. Przepis szybki i prosty do odtworzenia, a efekt końcowy ? Gwarantuję, że zadowoli najbardziej wybrednych 😊




Składniki:
  • kilka płatów wymoczonych filetów śledziowych (najlepiej w mleku)
  • 3-4 ugotowane jajka
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • majonez
  • sól, pieprz,
  • koperek

Wykonanie:

Układać warstwami w misce (najlepiej przeźroczystej):
kawałeczki śledzia
starte na oczkach jajka
startą ugotowaną marchewkę
startego ugotowanego ziemniaka
majonez
ponownie kawałki śledzia.
Na wierzchu zetrzeć na oczkach jajka, posypać pieprzem oraz koperkiem.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF