Klasyczny gulasz z karkówki 💗
Duże kawałki mięsa w ciemnym, pieczeniowym sosie ...
Duże kawałki mięsa w ciemnym, pieczeniowym sosie ...
- 1 kg karkówki
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do karkówki
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- bulion
- olej
- ew. łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
Karkówkę kroimy na dość duże kawałki. Posypujemy przyprawą do karkówki, majerankiem, papryką. Mieszamy, aby każdy kawałek obtoczony był w przyprawach i wkładamy do lodówki na 2h (jak mamy możliwość możemy włożyć na całą noc). Olej rozgrzewamy dość mocno. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki karkówki, obracając je z wszystkich stron. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Całość podsmażamy mocno ciągle mieszając. Gdy już mięso porządnie się przyrumieni (jest to warunkiem, aby sosik miał piękny, ciemny kolor) zalewamy całość bulionem (tak, aby przykrył on mięso), dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli, przykrywamy i dusimy ok 1h. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze trochę w celu odparowania bulionu i zagęszczenia sosu. Na koniec jeśli nasz sos nie jest odpowiednio gęsty, a taki lubimy, zaciągamy go łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Zagotowujemy. Podajemy z kaszą, razowym makaronem lub gnocchi.