Szukaj na blogu

poniedziałek, 2 września 2013

PIKANTNA POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z TORTELLINI

Uwielbiam zupę pomidorową robioną ze świeżych pomidorów, mało tego - uwielbiam pestki pomidorów pływające w zupie 😍
Taka zupka jest niestety dość czasochłonna, więc jak mam mało czasu robię szybką pomidorową na przecierze i soku z pomidorów. 
Od czasu do czasu jednak staram się wygospodarować więcej czasu i przygotować pyszną domową pomidorówkę z najprawdziwszych pomidorków .
Dodatek małych, pysznych tortellini wzbogaca smak zupy, jest przez to bardzo sycąca.
Ponieważ moje tortellini nadziane były delikatnym farszem serowym, zupę podkręciłam odrobiną sproszkowanej papryki chili.
Było ostrooo .... i pysznie!


A potrzebujemy:
  • 1kg pomidorów
  • 2l bulionu drobiowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oregano
  • odrobina papryki chili
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 2 łyżki śmietany 18%

op. 400g tortellini o dowolnym nadzieniu




Wykonanie:

Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 
Pomidory zalewamy wrzątkiem w dużej misce. Obracamy ze wszystkich stron i po upływie 10 minut nacinamy, aby sprawdzić czy można już zdjąć z nich skórkę. Lubię pestki w zupie, ale nie bardzo odpowiadają mi pływające skórki, dlatego zawsze w tej sposób ściągam skórkę z pomidora. Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę (można użyć blendera). W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Smażymy na złoty kolor, po czym dorzucamy pomidory. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę,oregano oraz chili i podsmażamy całość ok 5-10 minut.  Do podsmażonych pomidorów dolewamy bulion drobiowy. Wrzucam też marchewkę, bo lubię kiedy w zupie pływają sobie plasterki marchewki. Gotujemy całość ok 20 minut. Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną zupą śmietanę. Posypujemy koperkiem. Na talerz wykładamy kilka tortellini i zalewamy je zupą.




 

KRUCHE CIASTO Z JEŻYNAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Zainspirowana przepisem, który znalazłam na blogu TUTAJ i zaopatrzona w 2 kg jeżyn postanowiłam upiec ciasto z jeżynami. Przepis wydał mi się fajny, kruchy spód, białkowo-budyniowa masa + aromatyczne jeżyny to bardzo smaczne zestawienie. Jednak jak dla mnie warstwa budyniowej pianki była za słodka, mimo dodatku kwaskowych owoców. 
Następnym razem zamiast szklanki cukru, użyję max 3/4 szklanki. Ale jeśli ktoś jest łasuchem i lubi słodkie ciasta - polecam wypróbować oryginalny przepis, bez modyfikowania ilości. 
Ciasto wyszło bardzo smaczne, spróbuje zrobić je także z innymi owocami. Fajnie komponowałyby się maliny, albo morele... 
Polecam!



Składniki na ciasto:(na tortownicę o średnicy 24 cm)
  • - 2,5 szklanki mąki pszennej
  • - 250 g Kasi
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 3 łyżki cukru pudru
  • - 5 żółtek
Składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na 2 części - około 60% i 40%, zawinąć w folię i schować do zamrażalnika.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na spód większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w 190 st. C około 20 minut. Wystudzić.

Składniki na budyniową piankę:
  • - 5 białek
  • - 1 szklanka cukru (dużo - następnym razem użyję 3/4 szkl.)
  • - 1 opakowanie cukru waniliowego
  • - 2 opakowania budyniu  śmietankowego bez cukru
  • - 1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:
- 500 g owoców: u mnie jeżyny



Wykonanie:

Białka ubić na sztywno, następnie dosypywać po łyżce cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i posypać owocami. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Piec około 30 - 40 minut w 190 st. C. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF