Szukaj na blogu

poniedziałek, 2 września 2013

PIKANTNA POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z TORTELLINI

Uwielbiam zupę pomidorową robioną ze świeżych pomidorów, mało tego - uwielbiam pestki pomidorów pływające w zupie 😍
Taka zupka jest niestety dość czasochłonna, więc jak mam mało czasu robię szybką pomidorową na przecierze i soku z pomidorów. 
Od czasu do czasu jednak staram się wygospodarować więcej czasu i przygotować pyszną domową pomidorówkę z najprawdziwszych pomidorków .
Dodatek małych, pysznych tortellini wzbogaca smak zupy, jest przez to bardzo sycąca.
Ponieważ moje tortellini nadziane były delikatnym farszem serowym, zupę podkręciłam odrobiną sproszkowanej papryki chili.
Było ostrooo .... i pysznie!


A potrzebujemy:
  • 1kg pomidorów
  • 2l bulionu drobiowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oregano
  • odrobina papryki chili
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 2 łyżki śmietany 18%

op. 400g tortellini o dowolnym nadzieniu




Wykonanie:

Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 
Pomidory zalewamy wrzątkiem w dużej misce. Obracamy ze wszystkich stron i po upływie 10 minut nacinamy, aby sprawdzić czy można już zdjąć z nich skórkę. Lubię pestki w zupie, ale nie bardzo odpowiadają mi pływające skórki, dlatego zawsze w tej sposób ściągam skórkę z pomidora. Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę (można użyć blendera). W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Smażymy na złoty kolor, po czym dorzucamy pomidory. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę,oregano oraz chili i podsmażamy całość ok 5-10 minut.  Do podsmażonych pomidorów dolewamy bulion drobiowy. Wrzucam też marchewkę, bo lubię kiedy w zupie pływają sobie plasterki marchewki. Gotujemy całość ok 20 minut. Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną zupą śmietanę. Posypujemy koperkiem. Na talerz wykładamy kilka tortellini i zalewamy je zupą.




 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF