Szukaj na blogu

środa, 16 lutego 2022

PĄCZKO-BUŁECZKI Z PIEKARNIKA.DROŻDŻOWE

Wszechobecna nazwa "pączki z piekarnika" jakoś do mnie nie przemawia 😏 
Bo pączki są tylko jedne! I muszą być smażone w głębokim tłuszczu. Są meeega kaloryczne i ... nieziemsko dobre (mowa o tych domowych rzecz jasna 😉) Moje drożdżowe bułeczki trochę przypominają pączki jeśli chodzi o wygląd, no i oczywiście smak, więc nazwałam je pączko-bułeczkami. Są mięciutkie i meeeeega smaczne! Oczywiście możemy do środka dodać co tylko lubimy: marmoladę, prażone jabłka, toffi, nadzienie z maku ... Będzie pysznie! Bo pączko-bułeczki są mega smaczne, jak zresztą wg mnie wszystko, co drożdżowe. Polecam przepis gorąco! 



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 70 g roztopionego masła
  • 200 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 1 całe jajko + 3 żółtka
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego
Dodatkowo:
  • powidła lub marmolada do środka
Lukier lub polewa - do wykończenia pączko-bułeczek

Wykonanie: 


Przygotować rozczyn. Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zalać ciepłym mlekiem (ja użyłam połowę przewidzianą w przepisie, czyli ok 100 ml). Odstawić w ciepłe miejce do wyrośnięcia. Jajko i żółtka ubić mikserem wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać przesianą mąkę, wyrośnięte drożdże, roztopione letnie masło, skórkę z otartej cytryny oraz resztę ciepłego mleka (100 ml). Wyrobić hakiem miksera gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło. Kiedy podwoi swoją objętość, wyłożyć je na blat stołu/stolnicy, lekko podsypać mąką i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na 12 części.  Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dłoni rozpłaszczyć lekko kawałek ciasta, nałożyć na nie powidła/marmoladę. Zlepić, formując kulkę. Włożyć do papilotki. Zapełnioną foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni na 20 minut. Po wyjęciu polukrować. 









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF