Sos boloński to chyba jeden z najpopularniejszych sosów gotowanych do makaronu.
Mój domowy sos bolognese jest pyszny!
Gęsty od mielonego mięsa i pachnący lekkim aromatem czosnku, oregano i bazylii (chociaż wg oryginalnej włoskiej receptury bolognese nie zawiera ani czosnku, ani oregano ... ani bazylii).
Gotuję zazwyczaj dużą porcję, gdyż zjadamy
go jeszcze z apetytem na kolację 😉
Składniki:
- 250g mielonej wieprzowiny
- 250g mielonej wołowiny
- 50g wędzonego boczku
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- ząbek czosnku
- słodka papryka
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
- 2 puszki pomidorów w sosie własnym
- olej
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek, następnie posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy startą na oczkach marchewkę, pokrojony w kostkę seler naciowy, oraz drobno posiekaną papryczkę chili (pestki wcześniej usuwamy). Smażymy mieszając aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy mielone mięso i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, bazylię i oregano. Smażymy mieszając ok 15 minut po czym dodajemy pomidory w puszce. Zmniejszamy ogień i dusimy całość mieszając od czasu do czasu ok 15-20 minut, aż sok z pomidorów odparuje.
Gorącym sosem polewamy ugotowany wcześniej makaron. Całość posypujemy startym parmezanem.