Ach, jak ja lubię takie szybkie wypieki! 😍 Szybkie, łatwe do zrobienia, z minimum składników, i do tego bardzo smaczne 👍
Dziś zapraszam na pyszne, kruche rogaliki, które robimy dosłownie z 2 podstawowych składników: mąki i serka mascarpone. Ponieważ ciasto nie zawiera cukru obtoczyłam je w cukrze na zewnątrz. Ta cukrowa posypka fajnie współgra w serowym ciastem.
Jak wszystkie wypieki z dodatkiem sera, rogaliki sa najlepsze w dniu wypieku, enetualnie na drugi dzień. Nie nadają się na długie przechowywanie.
- 250 g serka mascarpone
- 200 g mąki pszennej
- dowolne nadzienie: u mnie nutella
- cukier do obtoczenia rogalików
Serek połączyć z mąką na gładkie ciasto. Ja robiłam to przy pomocy blendera, a następnie formowałam ręcznie. Formujemy kulę. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min 2-3 h, a najlepiej na cała noc. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, dzieliny na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy 8 trójkątów. Na każdy nakładamy nadzienie, zwijamy. Każdego rogalika obtaczamy dokładnie w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 25 minut.