Ciecierzyca - inaczej cieciorka albo groch włoski to roślina strączkowa, która jest istną kopalnią białka. Właśnie ze względu na białko jest tak ceniona przez wegetarian. Niskokaloryczna, o dużej zawartości błonnika i lekkim, orzechowym posmaku jest w naszej kuchni traktowana trochę po macoszemu. Ja sama częściej sięgam po soczewicę niż ciecierzycę.
Ale obiecuję poprawę :-)
Dziś danie szybkościowe, do którego użyłam drobnej cieciorki z puszki. Pysznie sycące, zajadałam się nim przez 2 dni, i zostało jeszcze na tyle, aby poczęstować koleżanki w pracy.
Wszystkie orzekły jednogłośnie, że potrawa przy swojej prostocie pyszna w smaku :-)
- 2 puszki ciecierzycy konserwowej ( każda po 400g)
- 3 laski dobrej kiełbasy
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka pomidorowej passaty (zamiennie pomidory w sosie własnym lub koncentrat pomidorowy)
- majeranek
- cząber
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- olej
- koperek
Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i pokrojoną w paseczki kiełbasę. Dodajemy ulubione przyprawy. Zalewamy passatą. Mieszamy i podsmażamy chwilę całość. Na koniec dodajemy odcedzoną na sicie ciecierzycę. Posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.