Bogracz - inspirowana węgierską kuchnią gulasz-zupa.
Nazwa wywodzi się od kociołka służącego do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Idealna zupa na chłodne dni, bo super rozgrzewa. Aromatyczna, gęsta, z kostkami mięciutkiej wołowiny 👍 Pyyychota!
Składniki:
- ok. 600 g wołowiny (u mnie pręga wołowa)
- kawałek boczku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 1 mała czerwona papryka
- kilka pieczarek (mój dodatek)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów w sosie własnym (zmiksowanych)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz czarny
- mielona papryka chili
- sporo słodkiej sproszkowanej papryki
- bulion
Do garnka wkładamy pokrojony w kostkę boczek, podsmażamy, aby wytopił się tłuszcz. Nastepnie dodajemy pokrojone w dużą kostkę mięso. Obsmażamy je z wszystkich stron po czym dodajemy pokrojoną cebulę. Dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, sproszkowane papryki i zalewamy całość bulionem (jeśli nie mamy - wodą). Gotujemy na małym ogniu około 1-1.5h. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy jeszcze całość do miękkości warzyw.