Proste i szybkie do wykonania. Ich zrobienie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut 😊
Bezglutenowe, o niskiej zawartości węglowodanów. Lekko wilgotne w środku, niestety miękkie także z zewnątrz, i właśnie nad brakiem chrupiącej skórki w takich wypiekach ubolewam 😡 najbardziej.
Ale mimo tego, jak się kilka tygodni nie je pieczywa, kanapka z takiej bułki smakuje rewelacyjnie 😉
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego
- 12 g roztopionego masła
- 40 g łupin babki jajowatej
- 1 łyżka czarnuszki
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 całe jaja
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy w misce. Odstawiamy na około 10 minut do lekkiego napęcznienia. Z masy, lekko zwilżonymi dłońmi formujemy 4 bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st na około 35 minut.
Wartość makroskładników dla jednej bułki:
B: 9,0
T: 18,0
W: 2,25
Kcal: 205
T: 18,0
W: 2,25
Kcal: 205