Szybki pomysł na słodkie "co nieco" :))
Warunkiem jest tylko posiadanie ciasta francuskiego mrożonego lub chłodzonego. Z dodatkiem budyniu i pysznych owoców otrzymamy chrupiący budyniowo-owocowy raj dla podniebienia ... :))
Składniki:
- Op. ciasta francuskiego (600g)
- 1 budyń waniliowy z cukrem
- 1 szkl. mleka
- 1 jajko
- gruby cukier kryształ (do posypania)
- dowolne owoce: u mnie truskawki i maliny ok 200g
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
Jeśli korzystamy z ciasta francuskiego mrożonego, rozmrażamy je do temperatury pokojowej wyjmując 1h wcześniej z zamrażarki. Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając jednak mleko o połowę (korzystamy z 250 ml mleka). Studzimy. Owoce wsypujemy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy szczyptę cynamonu i dusimy ok 15 minut. Studzimy. Płat ciasta francuskiego rozkładamy na blacie kuchennym lekko posypanym mąką. Delikatnie je rozwałkowujemy utrzymując kształt prostokąta. Na środek ciasta (1/3) wzdłuż dłuższego boku nakładamy budyń. Na niego owoce. Ciasto składamy od dołu do środka, zakrywając nadzienie. Górną część ciasta nacinamy w paski szerokości 1cm.
Paski składamy do dołu, dociskając lekko każdy. Struclę smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem typu kryształ gruby. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st i pieczemy ok 25 minut.
Najlepiej smakuje lekko ciepłe.